Sfaturi utile back to Homepage

ALEGEREA BISERICII

Nu este obligatoriu sa va orientati catre o biserica amplasata cat mai aproape de restaurant. Desigur, acesta este un criteriu foarte practic si nu trebuie ignorat. Avand in vedere insa ca nunta religioasa reprezinta unul dintre cele mai importante momente din viata trebuie sa alegeti Biserica in care amandoi va simtiti bine caci, in fond trebuie sa va simtiti uniti in fata lui Dumnezeu.

Puteti opta pentru biserica la care mergeti de obicei sau va puteti casatori la Biserica in care ati fost botezat. Puteti da nastere unei traditii in familie, alegand Biserica la care s-au casatorit parintii unuia dintre Dumneavoastra.

Este bine sa va hotarati asupra Bisericii cu aproximativ patru sau chiar sase luni inainte pentru a gasi libere atat ziua cat si ora dorita. Bisericile renumite sunt suprasolicitate din primavara pana toamna, tarziu .

Indata ce v-ati hotarat asupra Bisericii stati de vorba cu preotul si stabiliti cateva detalii. In primul rand trebuie sa conveniti asupra orei. Intervalul orar cel mai potrivit pentru timp de vara este 17.30 – 19.00 evitand astfel cadura de la orele pranzului. Situatia se schimba cand vorbim de o nunta tinuta iarna; cel mai bine ar fi sa o programati intre 15.00 – 17.00 cel mai tarziu, in cazul in care vreti sa faceti fotografii la finalul slujbei, pentru ca iarna se intuneca foarte devreme.

Alte detalii ce nu trebuie omise sunt taxa pe care de obicei o plateste nasul in ziua cununiei cat si rezervarea corului in cazul in care exista.

Necesare pentru ziua cununiei:

 • * Certificatul de casatorie civila (fara de care preotul nu va oficia slujba religioasa);
 • * Cele doua lumanari ce vor fi tinute de cavalerul si domnisoara de onoare;
 • * O sticla de vin rosu;
 • * Cateva piscoturi;
 • * Verighetele.

In cazul in care ati stabilit deja data nuntii fara sa consultati un calendar religios.Sunt posturi in care nu de oficiaza cununii religioase si unele pot varia de la an la an.

STAREA CIVILA

Actele necesare :

 • * Certificatele de nastere ale viitorilor soti, in original si copii;
 • * Buletinele viitorilor soti, in original si copii;
 • * Certificatele medicale prenuptiale, eliberate de medicul de familie pe baza analizelor. Este important sa stiti ca valabilitatea certificatelor prenuptiale este de 14 zile calendaristice; de aceea, medicul de familie trebuie sa elibereze certificatele prenuptiale cu o zi inainte ca Dumneavoastra sa depuneti dosarul;
 • * Sentinta de divort, definitiva si irevocabila, in original si copie sau certificatul de deces in cazul in care ambii sau doar unul din viitorii soti au mai fost casatoriti, divortati sau vaduvi;

In cazul in care unul dintre soti este cetatean strain mai sunt necesare urmatoarele acte:

 • * Pasaportul cu viza valabila cel putin de la depunerea actelor pana la incheierea casatoriei ( 14 zile );
 • * Certificatul de nastere impreuna cu traducerea legalizata la un notar public;
 • * Declaratie la un notar public din care sa rezulte datele de stare civila si faptul ca a mai fost sau nu casatorit ( in cazul in care a mai fost casatorit trebuie fie sentinta de divort in original si o copie legalizata a acesteia, fie certificatul de deces);
 • * O dovada eliberata de misiunile diplomatice sau oficiile consulare din Romania din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile de fond cerute de legea lor nationala pentru incheierea casatoriei in Romania.

In ziua depunerii dosarului se mai completeaza o declaratie de casatorie si se achita o taxa de timbru.

Depunerea dosarului

Dosarul se depune cu doua saptamani inainte ( ziua de luni) de ziua in care doriti sa va cununati, la biroul Starii Civile, din Primaria asupra careia v-ati hotarat. Prezenta ambilor viitori soti este obligatorie.

Necesare in ziua cununiei civile:

Inainte de a intra in sala oficierii casatoriei asigurati-va ca nasul, mirele sau wedding-planner-ul au buletinele viitorilor miri si buletinele a doi martori – de obicei sunt buletinele nasilor dar nu obligatoriu. Acestea trebuie date ofiterului de stare civila inainte de inceperea ceremoniei si le veti primi inapoi la finalul acesteia.

Majoritatea primariilor au un salon special unde veti putea primi felicitarile si veti inchina cu oaspetii un pahar de sampanie. Paharele de plastic si cutia cu bomboane rapesc din fastul ceremoniei. Cel mai elegant si comod ar fi sa apelati la serviciile de catering ale unei firme specializate.

ALEGEREA RESTAURANTULUI

Nu inchiriati niciodata o sala de evenimente care sa nu faca fata numarului de invitati pe care ii puteti avea. Informatiile date de restaurant pot sa se refere la capacitatea maxima (pentru mese festive sau receptii), dar incercati sa aflati capacitatea reala pentru nunti, pentru ca veti avea nevoie de ring de dans si de trecere printre mese. Nimic nu este mai incomod decat un spatiu insuficient pentru dans sau petrecerea unei nopti inghesuit intre vecinii de masa. Va recomandam sa alegeti o locatie care depaseste cu cel putin 10% numarul de invitati estimat.

Daca o locatie dispune de mai multe saloane de nunti, nu contati pe faptul ca veti fi singurii clienti din seara respectiva. Verificati daca exista separare totala intre ele, altfel veti auzi muzica altor nunti, in loc de a voastra. De asemenea, asigurati-va ca vi se vor pune la dispozitie intrare, spatii de trecere si toalete separate.

Vizitati restaurante ca si clienti, inainte de a face alegerea finala.

Incheiati un contract de prestari servicii cu firma care detine locatia.

Chitanta de mana nu obliga furnizorul la nici un serviciu ci numai eventual la returnarea banilor.
Stabiliti valoarea avansului, incercati sa fie cat mai mica, in caz ca va razganditi de obicei banii nu se mai returneaza.
Informati-va asupra a serviciilor primite in contul valorii meniului, a costurilor suplimentare (taxa de inchiriere a salii sau taxa de dop), dar si a posibilelor obligativitati impuse de restaurant (formatie, decoruri proprii, pachet minim de bauturi).

Stabiliti meniul in detaliu si orele de servire a fiecarui fel.
Verificati starea si capacitatea toaletelor.
Feriti-va de asezarea oaspetilor in zona usilor, bucatariei, toaletelor, a cailor de trecere sau foarte aproape de boxe.
Interesati-va de valoarea bacsisului pentru chelneri si bucatari.
Daca doriti sa luati acasa o parte din bauturile si mancarea ramasa dupa nunta stabiliti dinainte cu restaurantul acest lucru.

Continut Contract:

 1. data exacta
 2. ora de incepere si ora de sfarsit a evenimentului
 3. continutul meniului
 4. gramajul pentru fiecare componenta din meniu
 5. numarul de ospatari care servesc
 6. bauturile daca sunt incluse si ce anume (daca se percepe taxa pentru asta si cat)
 7. daca tin bauturile la rece
 8. gheata la dispozitie
 9. tortul miresei
 10. aer conditionat
 11. muzicanti

Back to Homepage

go back to the top

go back to the top